Artister

118sthlmDJ

sommar012Jag tog ledigt idag och åkte buss. Egentligen var det en dålig dag att ta ledigt på, men jag behövde åka buss. Ibland tröttnar man helt enkelt, och då, helt plötsligt, måste man bara åka buss. Jag bestämde mig för att åka ut till någon förort till att börja med, vilken spelade ingen roll. Det är helt oviktigt. Det som är så otroligt sorgligt med att åka buss är att man får se alla dessa människor som alltid ska någonstans. Jag förstår det bara inte. Egentligen handlar det inte om att vara på väg heller, som man kanske kan tro. Egentligen handlar det inte om någonting. Det är just vad det handlar om. Ingenting. Man åker bara, stirrar ut på trottoaren eller glor på någon människa och tänker på vad fan man vill.

I sätet framför mig på den där bussresan satt en flicka med sin mamma. Jag gillade den där flickan. Hon klagade på att de flesta människor var dumma i huvudet och på sin mamma för att hon rökte för många cigaretter. Hennes mamma gillade det inte, men var inget vidare på att få henne att sluta. Det var ganska fullt i bussen, klockan var inte så mycket och folk var på väg till sina jobb. Det märktes att hon tyckte det var riktigt jobbigt, den där mamman. Hon försökte avleda flickans tankar genom att prata om någon disneyfilm. Om det är någonting som jag avskyr, så är det film. Framförallt disneyfilmer. Prata inte om eländet.

Ju längre ut från staden bussen kom, desto färre resenärer åkte med. Tills vi kom till slutstation, där stod det massor med folk och väntade på att få komma in till stan. Deras ansikten var tomma och uttryckslösa. De såg bortom, alla med samma glänsande blick, funderande på vart de skulle och när de sedan skulle komma bort från detta “vart”. Jag blev så nedstämd av tanken på det hela att jag var tvungen att byta buss, så jag gick över gatan och väntade på en som skulle åt något annat håll. Det var svinkallt ute, så jag drog ner min mössa långt över öronen. Jag såg antagligen ut som en idiot där jag gick med min mössa så långt ner på huvudet att jag knappt kunde se, men det brydde jag mig inte ett smack om. Jag brydde mig inte heller om var nästa buss skulle någonstans. När den kom satte jag mig längst bak, längst in i hörnet så att jag skulle ha en bra överblick. Men det spelade ingen roll, för bussen var ändå helt tom så när som på någon äldre person som satt längst fram. När jag satt där och tänkte på om den äldre personen var en man eller kvinna, blev jag helt plötsligt väldigt trött.

Nimo

nimo-press-2Nimos debutsingel “Gungar Fram” som gästas av Näääk & Kaliffa släpps den 10 juni.

Nimo är kanske än så länge ett relativt okänt namn för den bredare massan men alla med någorlunda koll på svensk hiphop känner honom som en otroligt skillad rappare, med bl.a två tajta mixtapes (Brush från en annan mush vol. 1 och 2), en oförglömliga vers på Näääks genombrott “Mina Gangsters” och medverkan i Hur Högt-projektet tillsammans med Näääk, Rusiak och Adiam Dymott som parkerade sig högt på P3s playlist förra sommaren med den självbetitlade debutsingeln och en galen video där Stockholm invaderas av muterade jättekräftor. Få rappare i Sverige spottar gatupoesi med samma självklara kombination av teknik och rå känsla som Nimo.

Nimos debutalbum har varit in the making under lång tid, men de sista låtarna håller nu på att färdigställas och albumet är planerat för release hösten 2011 på Slang Musik. Första singeln “Gungar Fram” är här nu och du kan höra Nimo gå loss över en uptempo rytm signerad franska dancehall och reggaeproducenterna Bost & Bim. Brodern Näääk, som legat lågt sista året, finns i ringhörnan och levererar andra versen medans Kaliffa lägger refrängen. Nimo själv är så taggad att det nästan går att ta på hungern och viljan att visa vad han går för. Resultatet är en bomb som lär pumpas hårt från cruisande bilar och på grillfester under de närmaste månaderna.

Safe House Staff

EPn “Staff Only” släpps 23 September.

Två stycken 7 tums singlar från Safe House Staff finns ute i butik nu. Köp dem från Snickars Records.

Biografi

safehousestaff_press1

Safe House Staff - kollektivet bestående av rapparna Nimo, Näääk, Mackan, RahBalder och Sexfemman och DJsen Kojak och Lickshot - har nu avslutat arbetet med sin gemensamma EP som fått titeln “Staff Only” och det något framskjutna releasedatumet har nu spikats till den 23 September. Som vanligt när det gäller Safe House Staff är det högklassig rap av några av hiphop-Sveriges vassaste tungor och skruvade produktioner på nästa nivå från Marcus Price och Kristoffer Malmsten som utlovas.

Sexfemman

Sexfemmans debutalbum “Grimaschmusik” släpptes 25 mars 2009 .

Sexfemmans andra album “Favorit i repris” släpptes 1 juni i år.

Biografi

sexfemman_press22

Tjena! Roine här, ni kanske känner mig bättre som Sexfemman. Det har nu gått två år sedan vi senast språkades vid då jag släppte mitt debutalbum (Grimaschmusik 2009).

Sedan debuten har det skett en hel del förändringar både i mitt privatliv och rent musikaliskt. Jag har bytt arbete mot studier där min framtida titel lyder Retorikkonsult. Med inblick i retorikens värld har jag inspirerats av nya tillvägagångssätt i utformandet av mina raptexter, jag kommer nu att kunna manipulera mina lyssnare (ha ha). Även passionen för att skriva rent allmänt har väckts till liv och därför skriver jag nu min egen pressrelease. Jag har även prövat mina vingar när det kommer till att från grunden skapa en produkt på helt egen hand. Detta resulterade i 2 mixtapes (Fruängen Fixtape 1 & 2) som släpptes i slutet av 2010, där jag har producerat, skrivit, mixat och även stått för den grafiska biten.

Nu är jag alltså tillbaka med platta nummer 2. Med risk för att framstå som lite självgod vill jag benämna det som en favorit i repris, vilket också är titeln på mitt nya album.

”Favorit i Repris” är mitt andra album som ges ut på Fattarus label Slang Musik. Vad som skiljer denna platta från min förra är det betydligt fylligare och varmare soundet kontra det mekaniska och avskalade som färgade Grimaschmusik.

Formatet på låtarna är nu mer igenkännligt, mellan 3-4 minuter långa och låtarna innehåller denna gång även refränger. Jag har även tagit mitt textförfattande till en ny nivå, där jag bjuder mer på mig själv och där jag låter min humoristiska sida lysa igenom, med “Favorit i Repris” försöker jag göra en varm, lekfull och charmig platta.

Jag skulle vilja beskriva skivan som ett realistiskt rap race i ett välpaketerat Hip Hop format. Låtarna skildrar min aktuella situation som boende i Stockholm City. Jag berör vitt skilda ämnen som exempelvis en 32 år gammal students brist på ekonomiska tillgångar (”Situation Sexfem”), hur den här fantastiska kvinnan har gjort mig upp över öronen förälskad (”Han ba – Hon ba”), varför man borde kolla in mig (”Kolla in!”) och om mina grannar som gnäller över den höga musiken som spelas i min lägenhet (”Volym”).

Mina fantastiska vänner och begåvade producenter Marcus Price (känd från Fattaru, Basutbudet & nu även omtalad producent och DJ), Kristoffer Malmsten (känd från Fattaru, Ontario & som DJ) och Daniel Savio (Skweemusikens fanbärare) låter mig orera fritt över deras feta beats. Det bjuds på ett avskalat men samtidigt svängigt och varmt sound där Hip Hop och skwee smälter samman till en fantastisk hemmagjord sås, recept à la Sexfemman.

Plattan är som en familjemiddag, som jag gärna vill bjuda in dig till, där jag och mina nära och kära har försökt samsas i köket när vi har kryddat till det klassiska Hip Hop formatet, resultatet är hett som en jalapeno.

Mvh

Roine/Sexfemman


Hur Högt

hurhogt NÄÄÄK, NIMO, THOMAS RUSIAK & ADIAM DYMOTT BILDAR GRUPPEN HUR HÖGT

Veteranproducenten Thomas Rusiak och rockstjärnskottet Adiam Dymott slår sig ihop med två av dom hetaste och mest lovande rapparna just nu – Näääk och Nimo. De fyra arbetar just nu på ett helt album tillsammans. Första singeln ”Hur Högt?” släpptes på nätet för gratis nedladdning den 9 juni.

Thomas Rusiak är sedan länge ett av dom mest respekterade namnen på den svenska hiphopscenen, både som artist i eget namn och som producent. På senare år har Rusiak fokuserat allt mer på rockmusik, famförallt i samarbete med sångerskan Adiam Dymott, som var en av de mest omtalade debutanterna 2009 med sitt kritikerrosade självbetitlade album. Näääk var utan tvekan en av de hetaste nya rapparna förra året och albumet ”Näääk Vem?” nominerades bl.a till P3 Guld. Vapenbrodern Nimo har ännu inte släppt sin albumdebut men har genom mixtapes och gästspel gång på gång visat att han är en av de mest begåvade svenska rapparna just nu.

Första singeln ”Hur Högt?” gästas av Jensa från Hoffmaestro och DJ Viet-Naam.

Kolla in videon till “Hur Högt” här.

Näääk

Näääk’s debutalbum “Näääk Vem?” släpptes 21 oktober 2009 i samarbete med Salong Betong.

Näääk jobbar just nu på sitt andra album som kommer släppas av Universal Music.

Biografi

Näääk 2 - © Marguerite SegerNäääk är 26 år gammal och har sina rötter i Finland och Gambia. Det var när han nyss hemkommen från Finland skulle förklara det finska ordet neekeri, ”neger”, för en vän, som försökte stava ordet och skrev N-Ä-Ä-Ä-K-E-R-R-I, som han bestämde sig för att kalla sig Näääk. Matar, som är Näääks riktiga namn, är uppvuxen i Rinkeby i Stockholm men har sen gymnasieåren bott vid Gullmarsplan.

Det var några år efter gymnasiet som Näääk började spelade in de texter som han själv skrivit. Runt 2005 tyckte några av grabbarna i Safe House studion - Mackan, Magnum och Nimo - att han borde gästa på en låt och efter det började Näääk kontinuerligt skriva egna låtar samtidigt som han gästade på andras. Genombrottet kom med Wiley-tolkningen “Mina Gangstas”. Videon för låten är idag en undergroundklassiker med 150 000 views på YouTube. Nu, år 2009, är Näääk klar med sitt debutalbum “Näääk Vem?”, som spelades in i Safe House Studio under 2008 och släpps i samarbete med Högdalen-baserade tatueringsstudion Salong Betong. Samarbetet mellan Slang Musik och Salong Betong var en naturlig utveckling då alla inblandade är nära vänner.

Skivan har involverat flera olika producenter, Mattias Caliste (Fjärde Världen) & A.K. har producerat hälften av låtarna men vi finner även nya talanger som Charlie Bernardo och Ivan Lagergren bland namnen. Även välkända namn som Moe från Timbuktus producentteam Breakmecanix och Marcus Price (Fattaru, Basutbudet) har producerat var sitt spår. Albumet lyckas trots flera producenter hålla en jämn ljudbild med många g-funk inspirerade beats,melodiösa slingor och ett allmänt funkigt sound som för tankarna till artister som Devin The Dude och Snoop Dogg.

Näääks debutplatta är full av charm och swag och hans unika, melodiösa röst tar lyssnaren med på en tonskön titt in i hans liv, när han glider runt i Stockholm. Han tar hjälp av gästartister som Kaliffa och Slang Musiks egna Marcus Price, Nimo och Sexfemman samtidigt som han onekligen står stark på egna ben då han lotsar oss genom dagarna i sitt liv. Fest och förlustelser mixas med personliga texter som speglar Näääks liv på ett ärligt sätt men med glimten i ögat. Mot slutet av skivan blir Näääk alltmer personlig och framförallt de tre sista låtarna har en något vemodig klang, utan att tappa ovan nämnda glimt, då Näääk beskriver sin kärlek till de som ställt upp och trott på honom. Samtidigt som han sjunger ”kolla på min livsstil hur mycket den har snott” och ”här är livet, ta ingenting för givet” (Maskrosbarn) förstår man att det inte handlar om att han ångrar några val utan om att uppskatta det han har.

Fattaru

Nedan finner ni biografi från 2006 då Fattarus senaste album “Mina Drömmars Stad” kom ut.

Biografi

fattaru-w_1

Det är svårt att tro, men Fattaru släppte sin debutskiva redan 2001. Sedan dess har förutsättningarna för svensk hiphop drastiskt förändrats, scenen omgrupperats fram och tillbaka, kartan ritats om så många gånger att den till slut blivit helt överflödig. Det är nya tider för svensk hiphop i allmänhet och Fattaru i synnerhet. Med debuten “Fatta Eld” lyckades de som bekant övertyga hela Sverige om att Babylon endast kunde störtas av fyra Södermalmsslynglar iklädda färgglada overaller, som med mästerproducenten Masses bouncearsenal som backup rappade både snabbare och snyggare än alla andra i det här landet.

På uppföljaren, 2003 års “Jordnära”, valde så Fattaru att samla tankarna, blicka inåt, och så ärligt som möjligt beskriva sina vardagsliv. Skivan bjuder på några av de mest stämningsfulla svenska raplåtarna som någonsin hörts. Många av de som upptäckte bandet tack vare partyhitsen från “Fatta Eld” hade svårt att ta till sig den nya introverta stilen, som dock var en helt nödvändig färdriktning för en grupp som alltid sätter sin egen känsla för musikalisk kvalitet och originalitet före omgivningens förväntningar.

2006 stod Fattaru återigen redo att ösa ut nytt material. Det talades om en storstilad comeback, ett plötsligt återtåg till händelsernas centrum, men Fattaru har aldrig varit borta från någonting. Med de senaste årens klubbprojekt, gästspel på mixtapes, och andra musikaliska samarbeten har Mingus,Mackan, Stuffe och Kojak inte bara hållit sig själva sysselsatta, utan även hjälpt mängder av nya förmågor att utvecklas och sprida sin musik. Låtarna är resultatet av en inspelningsprocess som satte igång mer eller mindre samma dag som “Jordnära” släpptes. Dessutom har gruppen hela tiden fortsatt med sina bejublade livespelningar i Sverige och övriga Skandinavien. En unik förmåga att fullständigt knocka publiken på allt från små intima hiphopjam till stora festivalarenor gör Fattaru till en av de bästa liveakterna inom sin genre. Över 400 spelningar sedan starten gör dem dessutom till en av de mest rutinerade.

Som en försmak av albumet “Mina drömmars stad” släppte Fattaru en EP där de tre rapparna har fått varsitt solospår att bre ut sig på. När Mingus, Mackan, och Stuffe delar upp sig på det sättet blir det tydligt vilken enastående bredd som finns inom gruppen. Här framträder tre artister med tre helt olika stilar, mer raffinerade och säregna än någonsin tidigare.

Mackan kickar igång sin “100:-” med att räkna upp allt man kan köpa för hundra spänn - kontantkort, två bärs i baren, en fet tolva - och fortsätter sedan driva Pavans minimalistiska synthbeat framåt med hjälp av små och stora sanningar om pengarnas roll i våra liv. DJ Salla har producerat “Stockholmsnatt”, där småbarnspappan Mingus berättar en “kanske inte sann”, men definitivt underhållande historia om tonårspappan Johnnys missöden. I “Klassfoto” plockar Stuffe fram en gammal skolkatalog och går igenom sin dåvarande klass, från vänster till höger i de prydligt uppställda raderna av kompisar från förr. Det vackra, pianodrivna beatet levereras av Soul Schoolsom även ligger bakom Veronica Maggios “Dumpa mig”.

Det märks att Fattaru under arbetet med “Mina drömmars stad” har koncentrerat sig på att göra varje enskild låt så bra som möjligt, istället för att arbeta utifrån ett helhetskoncept som på “Jordnära”. Där berättade bandet allt om sig själva - nu berättar de allt om allt annat istället. Om man ändå ska tala om någon gemensam nämnare hos låtarna på “Mina drömmars stad”, så är det storstaden, eller mer specifikt Stockholm, vilket ju inte minst titeln antyder på (Mackan och Stuffe är stora fans av Fogelströms klassiska artonhundratalsskildring, Mingus tröttnade efter halva boken).

Alla människor har starka känslor gentemot sin hemstad, få lyckas någonsin lämna den helt. I Stockholm ser Fattaru en stad som gått igenom stora förändringar sedan deras glada pojkår.

Basutbudet

Senaste singeln heter “Låna Pengar” och gästas av Rebecca & Fiona. Kolla in videon här.

Biografi

basutbudet-w

Basutbudet består av Marcus Price, också känd som Mackan, med sitt projekt statsar han hårt på dansgolven. Basutbudet är synonymt med snabba beats, feta sub-basar, smart och catchig rap, på svenska.

Efter att ha lyssnat en hel del på betongklingande ghettotech från Detroit skapar nu Mackan ett kaxigt, innovativt sound som är skräddarsytt för svettiga nätter på klubbar eller röjiga hemmafester. Själv kallar Mackan sin musik för ”oblyg tekno-hiphop som skramlar och smäller på som fan”! Basutbudet har bland annat spelat på Hultsfred och producerat låten ”Video vixen” åt Mapei. Basutbudets ”Startpaketet” och “Pluspaketet” släpptes 2007 av Devrim Productions.

Dj’s

Dj Kojak

Dj Kojak blev känd redan år 2000 då han började släppa mixtapes som såldes runtom i hela Sverige. 2001 kom det klassiska mixtapet “A Kojak Moment” som var det första mixtapet som enbart innehöll exklusivt material från svenska akter, det såldes i över 1200 exemplar.

Sedan dess har han turnerat med Fattaru samtidigt som han själv spelat på otaligt många nattklubbar och barer i Sverige. När han spelar ute har han gärna med sig en gäst mc på micken. Idag har han en ganska bred musiksmak och spelar hiphop, soul, funk och rnb.

Nedan kan ni lyssna på och ladda ner en liveupptagning från Fredsgatan 12 i Stockholm från förra sommaren.

Dj Lickshot

Lickshot är född och uppvuxen i London där han varit dj åt Rolldeep Crew som är än av de bästa grimeakterna i England. Han har också spelat på en massa klubbar och piratradiostationer i London. Det var runt år 2002 som det man kallar grime startades i East London och Lickshot var bland de största och första namnen på hela scenen tillsammans med hans polare i Rolldeep.

Idag bor han i Stockholm och spelar frekvent på klubbar och barer. Han har under senaste året spelat mycket tillsammans med Marcus Price och resten av Safe House Staff på All Out Dubstep klubbarna som hålls i framförallt Stockholm men också ofta i andra städer. Han kommer alltid till klubben med de senaste grime låtarna direkt från London. Det är inte bara grime som Lickshot gillar att spela, man kan även höra han spela house vid tillfällen.

Nedan kan ni lyssna på och ladda ner en grime mix från 2008.

Marcus Price

Marcus Price är i mångas ögon känd som rapparen Mackan i Fattaru. Under de senaste åren har Marcus vid sidan om hans rap börjat producera egen musik och spela skivor. Han har som producent och dj börjat intressera sig mer för snabbare tempon som ghettotech och släppte 2007 två skivor med hans eget projekt Basutbudet som hyllades av kritikerna.

När han spelar ute på klubbar idag är det mycket egen producerad musik blandat med ghettotech, hiphop, dub och så klart skweee. Skweee är en ny musikstil med sina rötter i Sverige och Finland, två av pionjärerna heter Daniel Savio/Kool Dj Dust och Pavan som också driver labeln Flogsta Danshall som givit ut flera skweee skivor. Marcus spelar ofta mycket skweee och ni hittar honom frekvent på All Out Dubstep’s fester där han har ett eget golv tillsammans med hela Safe House Staff.

Leo Kristoffer Malmsten

Leo Kristoffer Malmsten är en av rapparna i Fattaru som liksom Marcus börjat producera sin egen musik de senaste åren. Större delen av Sexfemmans album “Grimaschmusik” producerades av Leo Kristoffer Malmsten som också var den som jobbade närmast och coachade Sexfemman genom hela skivan. När han inte sitter i studion och gör musik är han ofta ute på nån av Stockholms barer och spelar skivor.

När Leo Kristoffer Malmsten kommer för att spela skivor tar han ofta med sig sitt Sunset Beats Team som består av sångarna Gustav Karlström och Stevie Nii-Adu Mensah. Musiken blir blandad funk, soul och hiphop men så klart också med mycket beats och sång.

Magnum Coltrane Price

Redan 1988 släppte Magnum sin först skiva. Han sjöng, rappade och producerade allting själv, sedan dess har Magnum livnärt sig på sin musik genom att turnera med olika band och producera skivor. Han spelar bas i Funk Unit och har turnerat runt hela världen. Då han inte turnerar sitter han i studion eller så spelar han skivor ute på nån bar. Magnum är en riktig funklegend som fortfarande levererar sin funk i alla former. Nu senast har han startat sitt screw projekt som han kallar för ZillaTech. Ni kan hitta hans egna ZillaTech Radio som podcasts på iTunes.

Redan 2001 släppte Magnum sin första rapskiva på svenska då under namnet Rekordelig, sex år senare kom “Poängen” ytterligare en skiva med sång och rap på svenska. Nu är Magnum i slutfasen av två nya skivor, en med rock inrikting och en renodlad funk skiva, mer info om dem kommer. När Magnum spelar skivor blir det en skön blandning av funk, hiphop, rnb, och neosoul.

Lyssna och ladda hem ZillaTech’s podcasts på iTunes här.