Fattaru

Nedan finner ni biografi från 2006 då deras senaste album “Mina Drömmars Stad” kom ut.

Biografi

fattaru-w_1

Det är svårt att tro, men Fattaru släppte sin debutskiva redan 2001. Sedan dess har förutsättningarna för svensk hiphop drastiskt förändrats, scenen omgrupperats fram och tillbaka, kartan ritats om så många gånger att den till slut blivit helt överflödig. Det är nya tider för svensk hiphop i allmänhet och Fattaru i synnerhet. Med debuten “Fatta Eld” lyckades de som bekant övertyga hela Sverige om att Babylon endast kunde störtas av fyra Södermalmsslynglar iklädda färgglada overaller, som med mästerproducenten Masses bouncearsenal som backup rappade både snabbare och snyggare än alla andra i det här landet.

På uppföljaren, 2003 års “Jordnära”, valde så Fattaru att samla tankarna, blicka inåt, och så ärligt som möjligt beskriva sina vardagsliv. Skivan bjuder på några av de mest stämningsfulla svenska raplåtarna som någonsin hörts. Många av de som upptäckte bandet tack vare partyhitsen från “Fatta Eld” hade svårt att ta till sig den nya introverta stilen, som dock var en helt nödvändig färdriktning för en grupp som alltid sätter sin egen känsla för musikalisk kvalitet och originalitet före omgivningens förväntningar.

2006 stod Fattaru återigen redo att ösa ut nytt material. Det talades om en storstilad comeback, ett plötsligt återtåg till händelsernas centrum, men Fattaru har aldrig varit borta från någonting. Med de senaste årens klubbprojekt, gästspel på mixtapes, och andra musikaliska samarbeten har Mingus,MackanStuffe och Kojak inte bara hållit sig själva sysselsatta, utan även hjälpt mängder av nya förmågor att utvecklas och sprida sin musik. Låtarna är resultatet av en inspelningsprocess som satte igång mer eller mindre samma dag som “Jordnära” släpptes. Dessutom har gruppen hela tiden fortsatt med sina bejublade livespelningar i Sverige och övriga Skandinavien. En unik förmåga att fullständigt knocka publiken på allt från små intima hiphopjam till stora festivalarenor gör Fattaru till en av de bästa liveakterna inom sin genre. Över 400 spelningar sedan starten gör dem dessutom till en av de mest rutinerade.

Som en försmak av albumet “Mina drömmars stad” släppte Fattaru en EP där de tre rapparna har fått varsitt solospår att bre ut sig på. När Mingus, Mackan, och Stuffe delar upp sig på det sättet blir det tydligt vilken enastående bredd som finns inom gruppen. Här framträder tre artister med tre helt olika stilar, mer raffinerade och säregna än någonsin tidigare.

Mackan kickar igång sin “100:-” med att räkna upp allt man kan köpa för hundra spänn - kontantkort, två bärs i baren, en fet tolva - och fortsätter sedan driva Pavans minimalistiska synthbeat framåt med hjälp av små och stora sanningar om pengarnas roll i våra liv. DJ Salla har producerat “Stockholmsnatt”, där småbarnspappan Mingus berättar en “kanske inte sann”, men definitivt underhållande historia om tonårspappan Johnnys missöden. I “Klassfoto” plockar Stuffe fram en gammal skolkatalog och går igenom sin dåvarande klass, från vänster till höger i de prydligt uppställda raderna av kompisar från förr. Det vackra, pianodrivna beatet levereras av Soul Schoolsom även ligger bakom Veronica Maggios “Dumpa mig”.

Det märks att Fattaru under arbetet med “Mina drömmars stad” har koncentrerat sig på att göra varje enskild låt så bra som möjligt, istället för att arbeta utifrån ett helhetskoncept som på “Jordnära”. Där berättade bandet allt om sig själva - nu berättar de allt om allt annat istället. Om man ändå ska tala om någon gemensam nämnare hos låtarna på “Mina drömmars stad”, så är det storstaden, eller mer specifikt Stockholm, vilket ju inte minst titeln antyder på (Mackan och Stuffe är stora fans av Fogelströms klassiska artonhundratalsskildring, Mingus tröttnade efter halva boken).

Alla människor har starka känslor gentemot sin hemstad, få lyckas någonsin lämna den helt. I Stockholm ser Fattaru en stad som gått igenom stora förändringar sedan deras glada pojkår.