Näääk

Näääk’s debutalbum “Näääk Vem?” släpptes 21 oktober 2009 i samarbete med Salong Betong.

Näääk’s andra album kommer släppas 2011 av Pope Records.

Biografi

Näääk 2 - © Marguerite SegerNäääk är 26 år gammal och har sina rötter i Finland och Gambia. Det var när han nyss hemkommen från Finland skulle förklara det finska ordet neekeri, ”neger”, för en vän, som försökte stava ordet och skrev N-Ä-Ä-Ä-K-E-R-R-I, som han bestämde sig för att kalla sig Näääk. Matar, som är Näääks riktiga namn, är uppvuxen i Rinkeby i Stockholm men har sen gymnasieåren bott vid Gullmarsplan.

Det var några år efter gymnasiet som Näääk började spelade in de texter som han själv skrivit. Runt 2005 tyckte några av grabbarna i Safe House studion - Mackan, Magnum och Nimo - att han borde gästa på en låt och efter det började Näääk kontinuerligt skriva egna låtar samtidigt som han gästade på andras. Genombrottet kom med Wiley-tolkningen “Mina Gangstas”. Videon för låten är idag en undergroundklassiker med 150 000 views på YouTube. Nu, år 2009, är Näääk klar med sitt debutalbum “Näääk Vem?”, som spelades in i Safe House Studio under 2008 och släpps i samarbete med Högdalen-baserade tatueringsstudion Salong Betong. Samarbetet mellan Slang Musik och Salong Betong var en naturlig utveckling då alla inblandade är nära vänner.

Skivan har involverat flera olika producenter, Mattias Caliste (Fjärde Världen) & A.K. har producerat hälften av låtarna men vi finner även nya talanger som Charlie Bernardo och Ivan Lagergren bland namnen. Även välkända namn som Moe från Timbuktus producentteam Breakmecanix och Marcus Price (Fattaru, Basutbudet) har producerat var sitt spår. Albumet lyckas trots flera producenter hålla en jämn ljudbild med många g-funk inspirerade beats, melodiösa slingor och ett allmänt funkigt sound som för tankarna till artister som Devin The Dude och Snoop Dogg.

Näääks debutplatta är full av charm och swag och hans unika, melodiösa röst tar lyssnaren med på en tonskön titt in i hans liv, när han glider runt i Stockholm. Han tar hjälp av gästartister som Kaliffa och Slang Musiks egna Marcus Price, Nimo och Sexfemman samtidigt som han onekligen står stark på egna ben då han lotsar oss genom dagarna i sitt liv. Fest och förlustelser mixas med personliga texter som speglar Näääks liv på ett ärligt sätt men med glimten i ögat. Mot slutet av skivan blir Näääk alltmer personlig och framförallt de tre sista låtarna har en något vemodig klang, utan att tappa ovan nämnda glimt, då Näääk beskriver sin kärlek till de som ställt upp och trott på honom. Samtidigt som han sjunger ”kolla på min livsstil hur mycket den har snott” och ”här är livet, ta ingenting för givet” (Maskrosbarn) förstår man att det inte handlar om att han ångrar några val utan om att uppskatta det han har.
Click here for Support

Title:

characters. Most search engines use a maximum of 60 chars for the title.
Description: